BEHANDLINGSTEKNIKKER


Behandlingsteknikker

Forskning på naprapati

Det finnes i dag vitenskapelig grunn for naprapati som virksomhetsområde og høy evidens for effekten av de behandlingsmetodene naprapatene benytter seg av. De siste årene har det blitt gjennomført flere studier som viser en svært god effekt av naprapatbehandlingen som en helhet. Hoveddelen av dette arbeidet har vært gjennomført ved Institutet för Miljömedicin på Karolinska Institutet i Sverige.


Behandlingsteknikker


Muskelbehandling

Brukes for å myke opp muskler og bindevev, samt for å minske muskelspenning og øke blodsirkulasjon.


Triggerpunktbehandling

Brukes for å redusere muskelspenninger og smerteutstråling. Pressur blir ofte brukes ved behandling av triggerpunkter / muskelknuter.


Manipulasjon

Brukes for å normalisere funksjonen i ryggradens ledd og/eller leddene i armer og ben. Det brukes spesifikke grep som utføres med høy hastighet, men med så liten kraft som mulig. Denne teknikken brukes kun om pasienten synes det er greit med “knekking”, samt at terapeuten gjennom en grundig undersøkelse har vurdert behandlingsformen som trygg.


Mobilisering

Et alternativ til manipulasjon. Dette er også en måte å behandle ledd på. Mobilisering er en spesifikk og leddnær tøyning. Det brukes liten kraft og langsomme bevegelser for å oppnå normal funksjon i leddet.


Muskeltøyning

Muskeltøying kan gjennomføres med passiv belastning (bare naprapaten) og aktiv belastning (pasienten og naprapaten). Målet er ikke å bli myk som en turner, men å klare å opprettholde normal bevegelighet i kroppens ledd.


Nålebehandling

Nålebehandling, også kalt dry needling er en behandlingsform som hjelper mot muskelsmerter. Teknikken er også kjent som intramuskulær stimulering. Nålene som brukes stikkes gjennom huden og direkte inn i muskelens spente fibre. Alle nåler som brukes hos Sørlandet Naprapatklinikk er lagret i sterile engangsforpakninger og kastes etter bruk. Denne teknikken brukes kun om pasienten synes det er greit med nåler.


Rehabilitering og trening

Ulike hjemmeøvelser og treningsprogram tilpasses hver enkelt pasient, og brukes for å forebygge og rehabilitere. Grunnprinsippet er å skape en god balanse mellom styrke og bevegelighet. Rehabilitering er en vesentlig del av nesten alle behandlingsopplegg og er svært ofte nødvendig for å oppnå 100% tilfriskning. Under rehabiliteringen er målet og gjenskape styrke og bevegelighet i skadens område, samt omkringliggende område. Treningen starter ofte på et svært grunnleggende nivå, og nivået øker gradvis helt til pasienten har fullgod funksjon og styrke i det aktuelle området.


Nervemobilisering

Nervemobilisering brukes hovedsakelig når pasienten har problem med utstrålende smerter i armer og ben. Ultralydundersøkelser har vist at nerven beveger seg relativt mye i forhold til nærliggende struktur. Det er derfor hensiktsmessig å påvirke hele nerven og dens forløp ved å utføre spesifikke bevegelser for å øke nervens bevegelighet. Mange av disse teknikkene blir også gitt som hjemmeøvelse, og i mange tilfeller for å påvirke mellomvirvelskivene i ryggsøylen, såkalt McKenzie teknikker.

Norges Naprapatforbund
Share by: